محقق و پژوهشگر فرهنگ و ادب ترکمن گفت: در فرهنگ شفاهی و مکتوب، ترکمن ها ارادت خاصی به دوازده امام و بخصوص امام رضا (ع) دارند.
به گزارش پایگاه خبری دبیرخانه شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت از گلستان، موسی جرجانی ضمن تبریک ولادت امام رضا (ع) درباره ارادت و محبت ترکمن ها نسبت به امام رضا (ع) گفت: در فرهنگ شفاهی و عامه مردم به امام رضا (ع) «قزل امام» میگویند و کسی که مشهد و زیارت رفته است میگویند به زیارت قزل امام رفته است.
وی با اشاره به اینکه، (قزل امام یعنی امامی که بارگاهش طلایی و سرخ است تصریح نمود: وجه تسمیه این نام به خاطر بارگاه و گنبد طلایی امام رضا (ع) است که برای همین به این نام بین ترکمن ها متجلی شده است.
محقق و پژوهشگر ترکمن در ادامه افزود: در دوران کودکی ما رفتن به زیارت امام رضا (ع) با آداب و رسوم خاصی صورت میگرفت و موقع رفتن و موقع برگشتن شور و شوق خاصی بود.
موسی جرجانی با بیان اینکه، ترکمن ها بیماران خود را به منظور شفا به مشهد میبردند تا آنجا از امام رضا (ع) التماس دعا داشته باشند، تصریح نمود: وقتی که کسی از زیارت امام رضا (ع) برمیگشت عموم آشنایان و همسایگان برای خوش آمد گویی و برخورداری از برکات معنوی زیارت امام رضا (ع) به دیدار او میرفتند و او نیز مقداری خوراکی (نخود و کشمش) برای تبرک میآورد و بین مردم تقسیم می کرد و دعا میکردند.
وی درباره نامگذاری فرزندان نیز گفت: در فرهنگ نامگذاری نیز نام رضا بین مردم ترکمن و ترکیبات اسامی دیگر با رضا (علی رضا، امیر رضا و …) فراوان یافت میشود و این خود نمونه ای دیگر از احترام و ارادت به قزل امام می باشد.