به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دبیر خانه شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت از بوشهر، شیخ محمد فاروقی امام جمعه اهل سنت گناوه در خطبههای نماز جمعه این هفته اهمیت نصیحت در شریعت اسلامی را مورد بحث قرار داد و با اشاره به کلامالله گفت: «لعن الذین کفروا من بنی اسرائیل علی لسان داود و عیسی بن مریم ذالک بما عصوا و کانوا یعتدون کانوا لا یتناهون عن منکر فعلوه».
معمولاً انسانها در خطا کردن و انجام کار خوب به خاطر غرایز و امیال طبیعی که در نهاد آنها میباشد نمیتواند خیر و شر خود را به درستی تشخیص دهد پس بنابراین دوستان و برادران همدیگر را نصیحت و عیوب یکدیگر را متذکر شوید.
خطیب جمعه در ادامه با توجه به آیاتی از قرآن اظهار کرد: قوم بنیاسرائیل همدیگر را نصیحت نمیکردند و لذا از زبان پیامبران مستحق نفرین و مورد لعنت قرار گرفتند.
وی با یادآوری این نکته که نصیحت برادر به برادر و همسایه به همسایه باعث نجات جامعه میشود، با تأسی به روایتی از پیامبر خوبیها گفت: «الدین النصیحه قالوا لمن یا رسول الله؟ قال لله و لکتابه و لرسوله و لائمه المسلمین و عامتهم». دین نصیحت است صحابه پرسیدند برای چه کسانی؟ فرمودند: برای خدا و دعوت مردم به راه خدا و شناخت کتاب خدا و پذیرش پیامبران خدا و ولی امر مسلمین و عموم مردم مسلمان.
شیخ فاروقی با تأکید بر وصل کردن آحاد افراد جامعه به همدیگر و ایجاد اعتماد در میان آنان، اظهار کرد: اگر مجتمع دینی و اسلامی از این ویژگی خالی شد فساد و هرجومرج و دشمنی و اضطراب جامعه را فرا خواهد گرفت.
وی اهمیت امربهمعروف و نهی از منکر در جامعه را متذکر شد و گفت: اگر مردم حاکم را نصیحت نکنند دچار تملقگویی میشوند و بالعکس اگر حاکمیت این امر را درست انجام ندهد جامعه فاسد میشود اگر مردم هم همدیگر را امربهمعروف و نهی از منکر نکنند جامعه آلوده میشود.
وی با بیان اینکه نباید در اظهارنظرها با شنیدهها و گفته نسبت به کسی مظنون شد گفت: باید اطمینان داشت که فردی خطایی را مرتکب گردیده و اکتفا به شنیدهها خود خطاست. قرآن میفرماید: «یا ایها الذین امنوا اجتنبوا کثیرا من الظن ان بعض الظن اثم کثیر». از ظن و گمان دوری کنید که بسیاری از این ظن و گمانها گناه میباشد.
امامجمعه اهل سنت گناوه با یادآوری اینکه مردم از فرشتگان و انبیا نیستند، تصریح کرد: انسان طبع و غریزه داشته و ممکن است خطا بکند نباید دوست و همسایه اینگونه او را نابود کند و مورد هجمه قرار دهد. امام شافعی میفرماید: که هیچ شخصی نمیتواند فقط خدا را اطاعت کند و معصیتی نکند و هیچ فردی هم نمیتواند فقط معصیت کند و اطاعتی نکند. هر کس طاعتش بیشتر از معصیتش بود پس او عادل است.
وی در بیان دیگر اصول نصیحت، نصیحت در ملأ عام را درست ندانست و گفت: نصیحت باید دور از انظار مردم صورت بگیرد. فردی به حضرت علی گفت شما در این مورد دچار این خطا شدی و من تو را نصیحت میکنم. حضرت علی رضیاللهعنه به ایشان گفت که اگر میخواهی نصیحتم کنی نصیحت کن ولی بینی و بینک. چونکه من صلاح نمیدانم که مرا در میان مردم نصیحت کنی هم برای خودم و هم برای خودت.
فاروقی با بیان اینکه انسان اولا باید عیوب خود را ببیند و بعد به عیوب دیگران بپردازد، متذکر شد: انسان باید خودش را در وهله اول مورد نصیحت قرار دهد و سپس دیگران را نصیحت کند تا سخنش مؤثر و مورد قبول واقع شود. چنانچه خداوند میفرماید: «اقرا کتابک کفی بنفسک الیوم علیک حسیبا» خودت نامه اعمال خودت را بخوان امروز بر شما حسابگری وجود دارد.
وی خطاب به نمازگزاران اغتنام ماه رمضان و ماه میهمانی خدا را یادآور شد و گفت: در ماه مبارک رمضان قلبها برای پذیرش نصیحت آماده است خانواده و دوستان خود را به کار های خیر و خوب و دوری از شر و بدی نصیحت کنید.
شناسه خبر: 4394